Recentioner:

BÖCKER:

Av Arne Dahl (pseudonym för Jan Arnald, och gillar du den danska TV-serien ”Mordkommissionen” ska du läsa hans böcker):

Ont blod: En svensk litteraturkritiker mördas på flygplatsen utanför New York, tar offrets plats i offrets flygstol i planet mot Arlanda. Samarbetet mellan USA och Sverige ökar när de inser att en seriemördare är på väg in i Sverige. Rikskriminalens specialstyrka A-gruppen får häcken full. A-gruppen är den svenska motsvarigheten av danska ”Mordkommissionen” som gick på TV för länge sedan.

En midsommarnattsdröm: En gästarbetande sjuksköterska från Polen yxmördas, en TV-profil mördas i samband med premiären på en ny dokussåpa. Det är allt annat än lugnt för Rikskriminalens A-grupp när midsommar står för dörren.

Efterskalv: Sprängningen av en tunnelbanevagn i Stockholm verkar vara ett terroristdåd. Men varför är offren i huvudsak män som är på bort från sina hem mitt i natten samlade i en och samma vagn, och vem är det som överlevt och inte ger sig till känna? Ingenting är vad det ser ut att vara och det går inte att lägga ifrån sig boken förrän den är slut.

Syndafallet av William Diehl, (ISBN 91-32-31996-7). Går nog att låna på biblioteket om du vill läsa den på svenska. Går att beställa på engelska.

Mycket spännande om ett bestialiskt mord på en katolsk ärkebiskop i Chicago. Tidigt hittas en misstänkt gärningsman, Aaron Stampler, nerblodad med mordvapnet i handen. En änglalik 19-åring som lider av personlighetsklyvning, eller? Richard Geere har huvudrollen som advokaten Martin Vail. Filmen heter Primal Fear. Rekommenderas.

FILM:

Nu Eller Aldrig, originaltitel The Bucket List med Jack Nicholson och Morgan Freeman. HELT UNDERBAR! Två cancersjuka äldre män möts och bestämmer sig för att göra det där man alltid tänkt på men som aldrig blivit av. REKOMMENDERAS!!! En av de bästa filmer jag sett.

Atonement, eller Försoning som den svenska titeln lyder. Utspelas under andra världskriget i England. En flicka med livlig fantasi hittar på en historia om något som hon tror sig sett i ren svartsjuka. Detta påverkar både henne och hennes omgivning på ett dramatiskt sätt. Filmen är lite långtråkig under drygt 2 timmar, fast det blir en knorr på slutet som är helt oväntad. Knorren gör att filmen recenseras här. I annat fall hade jag bara glömt bort den.

No Reservations eller Kärlek på menyn som den heter på svenska. Mästerkocken Kate Armstrong (Catherine Zeta-Jones) lever sitt liv precis som hon styr över den trendiga Manhattan-restaurangens kök med millimeterprecision. Hon blir målsman till sin 9-åriga systerdotter Zoe, efter en tragisk olycka, samtidigt som hon tvingas ta itu med en stökig nyanställd kökschef. Romantisk komedi som inte är helt förutsägbar. Flickan som spelar Zoe är helt underbar. Trevlig film att gråta en skvätt till.

Var på bio och såg Disneyfilmen Förtrollad. Förutsägbar charmig story i romantiskt inslagspapper à la Disney. Trevlig familjefilm. Jordekorren och kvinnliga huvudrollen är bäst. Säger en del… Märkligt nog var det 80 % vuxna i salongen. Flertalet utan barn… Så Arn har fått konkurrens (?) eller var biljetterna till den föreställningen slutsålda månntro… Sammanfattningsvis: Har du tid och pengar och vill gå på bio – tja varför inte?

Såg Song for a Raggy Boy på TV häromkvällen. Den är baserad på en sann historia vilket gör att jag måste ställa följande fråga: Vilken film gjordes först? Raggy Boy eller eller Döda poeters sällskap (med Robin Williams) Antar att det är den sistnämnda men storyn är identisk. Älskvärd lärare, ostyriga pojkar som stramar upp sig till slut. Död yngling. Auktoritärt styre av skola mm mm. Klart sevärd om man gillar genren.

Tittade på American Gangster med Russel Crowe och Denzel Washington. Varade i över 2,5 timme. Något för lång i min smak – framförallt första 50 minuterna när det är ett MTV-inspirerat upplägg med snabba klipp och inget sammanhang. Sedan dras säcken ihop och då blir det plötsligt klart vilka som är God Guys och Bad Guys. Mycket narkotika, sprutor och korrumperade poliser. Bygger på en sann historia som gjorde att 2/3 av poliskåren åtalades för mutbrott. Sevärd om man står ut i första halvlek.

Annonser

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s