Tillräckligt gammal för att förstå

Jag missade Uppdrag granskning igår och tittade istället på programmet via SVT-play idag. Det handlade om åldersbedömning av asylsökande barn. UG-redaktionen fokuserade enbart på begångna våldtäkter gjorda av asylsökande män, som uppgivit att de är barn. Män som egentligen skulle bo på ett asylboende och inte tillsammans med riktiga barn på ett HVB-hem. Och där domstolen hanterat ärendena som om gärningsmännen vore minderåriga. Visst, det är ett problem. Absolut. Fast frågan om åldersbedömning är större än så.

Men eftersom de fokuserade på våldtäkter vill jag lyfta blicken något, trots att jag är riktigt upprörd efter programmet. Domstolarna idag – oavsett instans – dömer ofta till gärningsmannens fördel med hänvisning till ålder. Att gärningsmannen är minderårig. Det är faktiskt det som är problemet. När ska domstolsväsendet fatta? Barn våldtar inte. Kan man våldta, är man tillräckligt gammal för att förstå, och får banne mig ta konsekvenserna. En våldtäktsman ska dömas som en vuxen. Oavsett nationalitet. Oavsett ålder. Oavsett namn. Oavsett allt. En våldtäktsman är kriminell och ska dömas därefter. Påföljd fängelse. Punkt.

Ska man döma asylsökande till fängelse utifrån UG-redaktionens resonemang? Min spontana reaktion är nej. Döm dem till omgående utvisning. På livstid. Utan ekonomiskt bistånd. Verkställ direkt. Ta DNA och fingeravtryck innan personen skickas ut ur landet, för att säkerställa att de inte kommer tillbaka. Varför ska vi betala för kriminella utlänningars fängelsevistelse – asylsökande eller inte – när vi har svårt ändå att få skattepengarna att räcka till. Lägg istället pengarna på att säkra brottsoffren. Eller korta vårdköerna. Eller anställa fler poliser. Eller…

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg, Ergo Sum, Uppsnappat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s