Var du på plats? Skicka in dina bilder

Medmänsklighet. Respekt och hänsynstagande. Ord som automatiskt fladdrar förbi när jag noterar andras vilja att fotografera olyckor, och sprida bilderna.

För någon vecka sedan passerade jag en trafikolycka. Bilköerna ringlade långsamt. Som sig bör när man passerar människor mitt i vägbanan. Att det gick långsamt var tyvärr inte för att bilisterna tog hänsyn denna gång, utan det var för att få så bra bilder som möjligt med mobilen. Ska man kalla det tur(?), att det inte fanns någon möjlighet att parkera bredvid – då hade väl till slut någon även klivit ur bilen för att filma.

I natt brann en villa ner till grunden och det saknas fortfarande en person. Flödet på Facebook innehåller idag tyvärr bilder och filmer från branden. Eld är min stora skräck. Att på ett ögonblick förlora allt. Jag blir illa till mods av att en familj har förlorat allt. Kanske även en familjemedlem, i värsta fall två, då en av dem är på brännskadeenheten på Akademiska där tillståndet är kritiskt enligt polisen. Om det var dina anhöriga? Skulle du uppskatta att bilder och filmer på själva förloppet sprids överallt? För fyra år sedan florerade spekulationer om hur vår dotter dog. Både muntligt och i bloggvärlden. Skribenterna visste exakt hur, när, var och varför det blev som det blev. Då slapp jag och familjen visserligen bilder, men det var tungt nog ändå som det var. Att behöva bemöta rykten och lögner mitt i värsta sorgearbetet.

Egentligen är det väl inte individerna som fotograferar som ska ha däng, utan massmedia. De uppmanar till detta genom att be läsarna att skicka in bilder så slipper de skicka ut egna fotografer. Detta gör att räddningspersonal slösar bort oersättlig tid när de måste ägna sig åt att skingra åskådare/filmare för att få svängrum och kunna göra sitt jobb ordentligt. Sorgligt. Jag hoppas att detta inlägg gör att mobilen får ligga kvar i fickan nästa gång någon passerar en olycka. Av ren medmänsklighet. Respekt och hänsynstagande.

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Ergo Sum och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s