Ett steg fram och två tillbaka

Sverige tar ett steg framåt. En ny partiledare utses. Ung, kvinna, utan erfarenhet av riksdagsarbete och dessutom höggravid. Mot alla odds kan man tycka, jämfört med hur det har sett ut tidigare. Fördomsfritt var min första tanke.

Så öppnar hon munnen….Ebba Busch Thor, och bland det första hon lanserar är genomförandet av samvetsklausulen inom vården. Och då är det plötsligt två steg tillbaka. Minst. Och inte det minsta fördomsfritt.

Vården är på de flesta håll i landet underbemannad och patienter och kollegor måste därför kunna lita på att personalen, som är på plats, faktiskt gör sitt jobb. Har man valt att arbeta inom vården ska man göra det. Fullt ut.

Strider abort mot de egna värderingarna är det kanske läge att byta karriär? För hur många höjdrädda jobbar som sotare? Hur många veganer jobbar som styckmästare? Samvetsklausulen kan inte gälla på arbetsplatser utan det ansvaret måste ligga på arbetstagaren själv. Endast där.

Bemanningsföretagen måste jubla åt detta om det blir verklighet. Då sjukhusen ska bemanna för att täcka upp för de som vägrar utföra sitt arbete – när de inte ens klarar av semesterplaneringen idag!

För vad blir nästa steg? Vad händer om någon inom vården framöver påstår att smärtlindring eller blodtransfusion inte kan genomföras för det strider mot samvetet? Eller ambulansföraren som vägrar åka mot rött ljus under utryckning för det strider mot trafikreglerna och det egna samvetet? Det är löjligt, orimligt och oacceptabelt.

Beslut om abort tas av den havande kvinnan och ingen annan.

Inte för att jag är kristdemokrat, men jag antar att de som är det saknar Alf Svensson.

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg, Ergo Sum, Uppsnappat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s