Dag 10

Vem hade kunnat ana? Jag har gjort en spenatsmoothie. I mitt förra liv var smoothies en lyxig variant på milkshake (!) Ungefär som jag länge trodde att squats var en fancy grönsak.

Efter 20141114_102439den schemalagda fredagsmorgonpromenaden med en vän var jag riktigt hungrig. Hann inte äta frukost innan, eftersom hantverkarna behövde assistans med skarvsladdar och annat. Jag tog en stor näve spenat, 1/2 dl tärnad mango och en dl vatten med mixerstaven. Inget jag blir mätt på. Kompletterade därför med en gröt gjord på 1 msk chiafrön, 1 msk riven kokos som fick svälla i en knapp dl hett vatten under 10 minuter. Toppade med 1/2 dl tärnad mango och pudrade kanel över. Färgglatt värre. Man får ju energi av att bara titta på det.

Jag äter alltid frukost. Ibland två. Som de gånger jag måste gå upp extremt tidigt för att åka iväg någonstans. Då äter jag frukost innan vi åker och en till när vi är framme, eller på vägen någonstans. Det beror mest på att magen inte har vaknat, och aldrig uppfattar att jag redan har ätit. Men det händer inte så ofta.

Jag har alltid varit noga med frukosten. Minns hur mina barn protesterade vilt i många år för att de aldrig fick äta frukost med de andra barnen på dagis. Vi åt frukost innan vi gick hemifrån, och blev det tjafs kom vi försent. De fick faktiskt äta frukost på dagis. En gång om året. Tomtegröten efter luciatåget.

Jag minns att de ibland ville ha O’boy men det serverades i så fall enbart på helgerna om det var tidspress, annars gjorde vi choklad i en kastrull på spisen. Från grunden. Frosties förekom aldrig men däremot Corn Flakes. När äldsta dottern fick diabetes, slet jag mitt hår för att hitta en bra frukost, för då funkar inte Corn Flakes. Det är socker i allt. Vissa frukostflingor var värre än läsk. På helgerna – om det inte var tidspressat med aktiviteter och annat – serverades ”hotellfrukost”.

Det gör vi än idag. Då ställer vi fram allt vi har i frukostväg på köksbänken. Gör äggröra och steker bacon om det finns hemma. Rostar bröd och brygger en full kanna med kaffe. För det tar tid att njuta. Tillsammans. En frukostbuffé med tända ljus som ger guldkant på tillvaron.

Jag rekommenderar en enkel sak som alla kan göra för att få guldkant på tillvaron. Skänk/sälj/kasta bort vardagsporslinet. Det gjorde jag för några år sedan och sen dess äter vi alla måltider på finporslinet. Enkel vardagslyx och mindre behov av förvaring.

Crea Diem!

Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Mat, Recept, Träningspass, Vardagslyx och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s