Halloween på riktigt

Twitter underlättade hjälpinsatserna under jordbävningen i Port au Prince på Haiti under 2010. Det låter som science fiction. Men det är det inte. Analytiker använde sig av alla tweets för att lokalisera de värst drabbade områdena för att lättare dirigera hjälparbetarna till rätt plats. En smart användning av artificiell intelligens för katastrofinsatser.

I helgen var hela familjen på ett köpcenter och tonåringen kommenterar sin telefon. Hon reagerade på att den visste var hon befann sig. Den talade om att hon hade 28 minuter till jobbet med buss. Telefonen är visserligen smart men inte tillräckligt för att skilja på arbetsplats och skola. Det fick mig att tänka till. Orwells 1984. Det låter som science fiction. Men det är vardag.

Vi loggas ju. Hela tiden. Var vi befinner oss, och vad vi gör. Ibland även med vem. Varenda gång jag ringer eller tar emot ett samtal registreras min position. Varenda gång jag handlar via kundkort loggas mina inköp och alla mina sökningar på internet loggas. Om jag bortser från mig själv i det här. Som Individ. Att vara övervakad utan att alltid tänka på det. Att jag lämnar elektroniska spår precis överallt. Jag, du och alla andra. Frågan är vad alla spår används till. Det behöver ju inte vara värsta domedagen som vi befinner oss i. Såvida informationen inte används på fel sätt. Av fel personer.

Nu leker jag med tanken. Jag har en app som gör att jag kan registrera geografiskt vad jag gör. En personlig tränare i fickformat. Att springa ligger inte för mig, men jag brukar gå eller cykla. Och i efterhand se genomsnittlig puls och kaloriförbrukning. Den visar dessutom tider per kilometer och hur många procents stigning den tyngsta backen har. Jag har dessutom funderat på att hämta en app som registrerar hur jag sover. Eftersom jag ibland känner mig sjukt trött. Även om jag sovit.

Det behöver inte vara tekniskt omöjligt att samla in alla mina data som apparna registrerar. Från min telefon till apputvecklaren. Som sedan kan säljas till Försäkringskassan eller arbetsgivaren. Så att de kan ha koll på vad jag gör och hur jag mår. Om de vill. Det görs redan sammanställningar av sjukdomstillståndet i landet. Via sökningar på internet i influensatider. Det går att i realtid analysera var utbrotten finns och hur många. Istället för att låta vårdcentraler skicka in statistik på antal patienter som söker hjälp. Som tar flera veckor att sammanställa, och som dessutom hinner bli inaktuell innan resultatet är klart. Det låter som science fiction men det är det inte. Det pågår redan nu. I skrivande stund är det lugnt i Sverige. Till skillnad från den 3 februari 2013. Då var det intensivt. Det finns ett krux med den insamlingen bara. När folk söker utan att vara sjuka på riktigt. Kanske för att de är nyfikna eller vill vara förberedda på att förebygga utbrott. Det känner inte systemet av. Än.

Jag har ett förslag. Varför inte införa lättnader i fordonsskatten för alla bilister som har fitnessappen igång som registrerar alla potthål och skador i asfalten? Alternativt utveckla en ny app. Det måste ju underlätta planeringen för trafikverket vilka vägar som akut behöver asfalteras om, eller konstrueras om. Tekniken finns. Det är inte science fiction.

Eller att alla som larmar 112 positionsbestäms direkt i larmcentralens växel. Så utryckningsfordon får exakta koordinater till sin gps och inte behöver leta sig fram som brandmännen gjorde under skogsbranden tidigare i år. Artificiell intelligens i katastrofberedskap.

Eller att lokaltrafiken kan känna av att det är dags att sätta in tillfälliga extraturer för att det är överfullt med människor på hållplatsen eller perrongen?

Såg ett reportage på TV häromkvällen om att myndigheterna i New York börjat analysera hemadresserna till fängelsekunder. De kunde ringa in problemområdena till Harlem och med ekonomiska beräkningar komma fram till att det är smartare att lyfta vissa kvarter. De planerar att lägga pengar på renovering och andra åtgärder som förebygger kriminalitet och räknar på sikt med vinster i den traditionella kriminalvården. Heder åt dem!

I sammanhanget har vi en framtidsminister i Sverige som funderar på om hon ska skaffa Twitter. DET mina vänner är Halloween på riktigt.

Crea Diem!

Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Ergo Sum och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s