Baksmälla

Katastrof säger utlandet. Bedrövligt säger sociala medier och jag känner sorg. Idag måndag vaknar vi svenskar upp med en rejäl baksmälla. Hur kunde vi få ett sådant valresultat?

Tretton procent (13 % !!!) av Sveriges befolkning har röstat på Jimmie Åkesson och SD. Det är för mig obegripligt och det verkar vara gängse känslan på sociala medier också idag.

Det kan vara valfusk om man är konspirationsteoretiker. Det kan vara så att etablissemanget har underskattat Åkessons retoriska förmåga allt medan de gjort vad de kunnat för att ignorera honom. Under valdebatten har han varit i princip den ende som har talat om vad han faktiskt vill, medan de andra politikerna har ägnat stor del av talartiden att svartmåla varandra. Det kan vara så att etablissemanget skulle ha struntat i valturnén på gator och torg, och suttit med sin argumentation online på Flashback istället. Vad vet jag? Det känns som tiden är kommen för värsta fylleslaget i mannaminne.

Inte nog med att SD är valets vinnare procentuellt sett. Alliansen har fått ett misstroendevotum från oss svenska medborgare. Utlandet tycker vi är otacksamma. New York Times sammanfattar läget:

”Sverige har kommit tillbaka från krisen snabbare än något annat land i Västeuropa. Skattesänkningarna har ökat den genomsnittlige svenskens inkomst med nästan en månadslön sedan 2006. Sveriges banker är starka. Svenska företag som HM och Spotify går som tåget. Sverige spelar trots sin litenhet en framträdande diplomatisk roll i världen. Ändå har väljarna vänt Reinfeldt ryggen. Varför?”

Det kan vara så att Alliansen varit dåliga på att lyfta fram sig själva. Det röda blocket har fått gehör för sina påstående om att arbetslösheten ökat trots att statistiken från SKL (Sveriges kommuner och landsting) säger motsatsen. SKL säger också att Alliansen har satsat mer pengar på vård, skola och omsorg än någon annan tidigare har gjort. Det är fler arbetade timmar än någonsin. Cirka 90 % av befolkningen har inte förstått det, säger SKL. Det kan ju vara en förklaring.

Precis som efter en blöt natt kan man vakna upp med rejäl baksmälla och undra vad hände? Jag har inte svaret på det, och det är kanske inte konstigare än att folk byter ut badrummet efter åtta år. Man tröttnar helt enkelt. Oavsett hur fint och funktionellt det är. Man vill byta färg på kaklet helt enkelt.

Det är kostsamt att riva badrummet för att byta färg på kaklet. Frågan är hur vi, var och en av oss, har lagt undan pengarna för renoveringen. Eller om vi kommer göra det på lånade pengar. I så fall är följdfrågan given. Är vi beredda på ökade kostnader för räntor och amorteringar på sikt? Frågorna hopar sig och svaren kommer inte imorgon eller ens nästa vecka.

Det känns som om Sverige befinner sig i fritt fall nu när ingen egentligen har vunnit. Trots att miljöpartiet säger att svenskarna tydligt har visat att det var dags för regeringsskifte. Summerar man resultatet för V, S och MP har de ökat med 0,1 % sedan förra valet. I min ordlista är det allt annat än ”tydligt”. Det är troligt att Stefan Löfven får uppdrag att bilda regering. Vi kan få en statsminister som inte har någon som helst parlamentarisk erfarenhet. Utan någon som helst politisk majoritet. Bara det är en rysare i sig.

Jag brukar skriva Crea Diem som avslutning. Det gör jag inte nu.

Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Ergo Sum och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Baksmälla

  1. Nordinspire skriver:

    Reblogga detta på Nordinspire – Inspirera Mera och kommenterade:
    Ibland säger andra det bättre. Jag låter Susannes ord tala även för mig!

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s