Att våga vilja välja

På söndag gäller det. På söndag smäller det. Som medborgare i ett demokratiskt land är det inte bara en rättighet att rösta. Det är en skyldighet. Så jag kommer gå. Fast jag vet inte vem jag ska rösta på. Än. Jag vill och jag vågar.

Jag gjorde ett test online för att se vem som tycker lika som jag. Du kan också testa: www.myvote2014.eu/sv Det var inte helt enkelt att förstå resultatet. Bläddra bland flikar och rubriker så hittar du den som procentuellt sett tycker mest lika som du. Jag saknade frågan om livsmedel. Framförallt om GMO. Enligt testet är jag tydligen kristdemokrat (!) i EU-frågorna. För dig som inte känner mig är det på gränsen till hysteriskt roligt. Därför drar jag slutsatsen att testresultatet är manipulerat. Och försöker hitta svar på mina frågor på egen hand.

Förstår inte varför det inte är mer väsen runt valet. Det är mer reklam på radion ATT rösta jämfört med att kandidaterna visar VAD de står för. Är det meningen att man ska behöva följa varje kandidat på Twitter för att få en någorlunda bild eller? Det kanske är mitt eget fel att jag saknar information. För att jag helt enkelt har tid att gå på torgmöten?

Men. Hör och häpna. Igår kväll ringde det på dörren. En partirepresentant för Moderaterna. Eller nya Moderaterna. Hon såg rätt ny ut i alla fall. Första och enda hembesöket. Hittills ska tilläggas. Det återstår väl sisådär en 72 timmar kvar eller något. När hon hade presenterat sig och lämnat sin folder frågade jag direkt om GMO. Det visade sig att den här unga kvinnan sitter i riksdagen. I jordbruksutskottet. Bingo!

Kvinnan – jo, vi är positiva

Jag – hur ska jag tolka det, (och tänkte på den gången jag satt på MVC för 23 år sedan, och väntade svar på HIV-testet då sköterskan kom ut i väntrummet och inför hela församlingen proklamerade att mitt test var negativt)

Kvinnan – jo vi tycker det är ok med GMO. För växtförädling. Under ordnade former.

Jag – Jahaja, ungefär som man resonerade tidigare då med att DDT var ett bra bekämpningsmedel och asbest var det bästa isoleringsmaterialet då?

Kvinnan – Jag förstår hur du tänker.

Jag – Jasså?

Kvinnan – Eh, du förstår att vi tycker man ska testa allt först. Innan det kommer ut.

Jag – Hur kommer det sig då att det finns GMO-foder till boskap idag i Sverige som går till slakt?

Kvinnan – Ja men det är inte svenskt förstår du, eller ens europeiskt. Det är amerikanskt.

Jag – Ok, så att om jag vill bojkotta GMO och vill dricka mjölk hur gör jag då?

Kvinnan – Arla. De har bara svensk mjölk.

Jag är tyst.

Kvinnan – Det är så synd att det blivit snedvriden debatt om det här med GMO. Alla förknippar GMO med det där skitföretaget Monta… Monta… Montasami?

Jag – Du menar Monsanto?

Kvinnan – Jajustdet. Det är ett riktigt skitföretag. Som dödar alla bin. Visst är det hemskt?

Jag – Jo, det är just det jag är orolig för. Själva företagsnamnet är oviktigt i sammanhanget. Det är de långsiktiga konsekvenserna av GMO jag är bekymrad över…. och enskilda företags rätt att patentera sånt som ger dem själva kortsiktig ekonomisk vinning på bekostnad av oss konsumenter.

Kvinnan – Jamen vi har ju redan GMO här i Sverige.

Jag är tyst igen.

Kvinnan – I potatisen.

Jag minns informationen om att potatisen vi köper i butiken är inte tillåten att odla med. Inte ens på den egna tomten. Den innehåller saker som sprider sig i jorden, och så vill vi ju inte ha det. Men den är ok att äta (?!) Ska man odla själv måste man köpa sättpotatis. Bestämmer mig för att släppa tanken. Just nu. För annars blir jag stående här med den nya moderaten i evigheter.

Jag – Och när ser vi långtidseffekterna av det?

Kvinnan – Det är redan kontrollerat. Så potatisen är ok.

Jag – Tack för broschyren och för att du tog dig tid med att svara på mina frågor. (Är ju uppfostrad trots allt)

Kvinnan – Tack själv för att du är engagerad och lycka till på söndag.

Jag – Det är väl jag som ska önska dig lycka till?!

Kvinnan fnittrar lite nervöst och går sin väg.

Så vad är kontentan av det här? Ett enda parti har besökt mig i hemmet. Jag gillar inte svaren jag får. Jag litar inte på resultatet i ovannämnda test. Magkänslan säger mig att skit samma avgifter hit och dit. Frihandel hit och dit. Bostadslösa och arbetslösa. Skit samma. Egentligen. Dör våra bin kommer vi svälta ihjäl.

Nähä, nu ska jag surfa vidare för att hitta en bra kandidat att kryssa på söndag.

Crea Diem!
Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s