Massmedial inavel

Förra veckan satt jag i bilen på väg mot Göteborg. Radion var på. Som vanligt. Lokalnyheterna säger att massmediabolaget som äger det mesta i länet ska säga upp fyra journalister på fyra olika tidningar. Jag tänkte, finns det journalister att säga upp fortfarande?

Läser man en tidning idag är ju det mesta lånat från andra källor. Så det kan ju inte finnas så många anställda journalister kvar.

Såg ett nyhetsinslag i förrgår, då en numera svensk småstadsboende med Ukrainskt ursprung berättar att hon följer utvecklingen i sitt forna hemland med spänning. Hon har släkt både i Ryssland och i Ukraina och upptäckte att samma bilder återgavs i båda ländernas nyhetsrapportering. Fast med diametralt olika texter. Och med helt olika vinklingar. Här hemma slår vi oss för knäna och förfasar oss över hur massmedia hjärntvättar medborgarna ”där borta” och inte ger dem sanningen. I det politiska maktspelet.

I Sverige har vi val i år. Både till Europaparlamentet, nästa månad och till Riksdagen i höst. Om vi nu inte har många anställda journalister kvar… hur säkerställer vi att vi själva får sanningen? Att det återges utan instruktioner? Utan en strategisk agenda.

Jag misstänker att de flesta journalister i Sverige är mer eller mindre tvingade att arbeta som frilans. Skulle jag vara frilansande journalist antar jag att jag skulle frisera det som kan uppfattas som obekvämt. Hålla mig mer till det generella. Ofarliga. För att överleva ekonomiskt. Nu säger jag inte att svenska journalister gör så. Jag säger att jag tror att jag skulle göra på det viset. För hur besvärlig kan en frilansare vara och ändå överleva ekonomiskt? Man biter inte den hand som föder en liksom. Annika Bengtzon på Kvällspressen är en fiktiv figur på hur vi tror att det fungerar. Men funkar det så? Numera. I verkligheten.

Ta en titt på TV4 hur de har utvecklats. Från början var de ett alternativ till Sveriges Television och myntade begreppet ”För hela Sverige”. De startade lokalstationer och rapporterade därifrån. Sedan 2007 ägs TV4 av Bonnier. Vänta lite nu.

Jag minns att jag förfasade mig över Silvio Berlusconi. När han som mediamogul gav sig in i politiken. Och kunde styra. När det är lätt att välja vad som sägs. När det sägs. Och i vilka sammanhang. Jag ruskade på huvudet minns jag. Över de stackars italienarna som blev hjärntvättade. I det politiska maktspelet.

Bonnier äger samtliga TV4 kanalerna (sport, film, fakta, guld, komedi, fakta XL, sport Extra) De äger dessutom TV12, och Cmore Group (inkluderar alla Cmore kanalerna). Bonnier är väl mest kända som bokförlag eller hur? Vad sägs om att de dessutom har Svensk Filmindustri, Dagens Nyheter, Expressen, GT, Kvällsposten, Sydsvenskan, Dagens Industri, Resumé och Veckans Affärer? Hur hjärntvättade är vi inte själva? Utan att reflektera över det? I det politiska maktspelet. Hur stor är sannolikheten att en ekonomisk skandal/bedrägerihistoria eller motsvarande inom Bonnierkoncernen kommer till allmänhetens kännedom? Jämför med förskingringen inom Uponor som var upp i Tingsrätten häromdagen.

För knappt en vecka sedan sedan säger TV4 att de ska lägga ner lokalstationerna. Jag kan förstå att bolagen i den massmediala världen behöver anpassa sig efter hur allmänheten konsumerar. Precis som massmediabolaget i länet behöver omorganiseras. Att allmänheten kanske inte är lika trogen ”sin” tidning längre. Eller föredrar att läsa den på nätet istället för i pappersformatet. Färre konsumenter genererar inte samma annonsintäkter. Antalet anställda journalister minskar. Nu minskar även antalet arbetsplatser för journalisterna också. Vad händer då med den opartiska oberoende rapporteringen? Jag har inte hört någonting om att vi ska välja till Europaparlamentet i maj. Inte ett ljud. Vet inte ens vilka som ställer upp – än mindre vad de står för. Note to self: Googla innan.

Men å andra sidan – även om jag inte är trogen en och samma tidning – hittar jag något på nätet som jag gillar så återkommer jag gärna dit, om det nu är en nyhetssida eller en blogg. Vad det än är. Bookmark. Så enkelt. Det ställer ju helt andra krav på mig som läsare. Att vara kritisk till källan. För om jag mot all förmodan bara läser det jag gillar – befäster jag bara det jag själv tycker och tror på. Och har åsikter om. Får bekräftat att jag tänker rätt. Och klappar mig själv på axeln.

Tidigare hade vi prenumeration av en dagstidning. Som jag aldrig hann läsa. Upptäckte att jag hela tiden läste gårdagens tidning. Som åkte i pappersinsamlingen. Därför sa vi upp den. För det passar inte oss. Jag är på väg att köpa tidning igen. Fast jag har ännu inte bestämt i vilken form. Har tröttnat på nättidningar. De startar TV-inslag som jag inte bett om. Det är fullt med reklam som jag ideligen måste klicka bort – och sitter på helspänn att jag klickar bort på rätt sätt. För rätt var det är så öppnar sig ett nytt fönster som hälsar mig välkommen som den miljonte besökaren. Tröttsamt. Tidningarna på nätet ger mig mer bekymmer än information. Då blir det till att köpa lösnummer tills jag hittat rätt form för min nyhetskonsumtion. Eller passera biblioteket som ersatts med bokbuss där jag bor.

Som framgår är jag något bekymrad över journalisterna. De är utrotningshotade. Jag värnar det fria ordet och hoppas att det framgent kommer nya eldsjälar som tar samhällsansvaret skriftligt. Att rapportera oberoende är en förutsättning för demokratin. Paradoxalt nog är jag samtidigt tacksam över att tonåringen slog Massmediaprogrammet ur hågen när det var dags att välja till gymnasiet. Inte för att jag tror att det är en dålig utbildning. Utan för mina antaganden och förutfattade meningar om hur möjligheterna till arbete ser ut efter det.

Vi konsumenter blir allt mer krävande. Kräsna. Av vad vi konsumerar. Är det dags för en kravmärkt nyhetsrapportering? I det politiska maktspelet.

Crea Diem

Susanne

 

Annonser
Det här inlägget postades i Blogg, Ergo Sum, Uppsnappat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s