Varför tar ni våra pengar?

Varför ska bilindustrin få ofattbara 28 miljarder kronor av våra skattepengar? Har USA någonsin subventionerat svenskt näringsliv? Nej-just-det. Varför ska då du och jag stå för fiolerna för amerikanska bolag? Märkligt.

Vi har tyvärr ingen svensk biltillverkare kvar. Hade Saab och Volvo gått ihop istället för att låta sig köpas upp av utländska bolag hade Sverige kanske haft svensk biltillverkning idag.

Saab ägs av General Motors. Volvo ägs av Ford, och så råkar bara tillverkningen ligga kvar i Sverige eftersom tidigare regering redan hade hunnit pumpat in stora statliga bidrag i t ex Volvofabriken – så den är ju i tipptopp skick.  Personligen tycker jag att den ekonomiska satsningen räcker. Varför ska ett enskilt företag subventioneras? Skulle knappast tro att helsvenska företag som har förlagt tillverkningen i Baltikum eller Asien får motsvarande skattepengar därifrån.

Kreditgarantier i den här storleken är risky business. Om nu pengarna ligger och bränner i regeringens plånbok är det mycket bättre att investera dem för svenskt näringsliv och infrastruktur än att balansera aktievärdet på Ford och GM, eller hur? Pengarna garanterar knappast bilfabriksarbetarens jobb, utan upprätthåller ett bättre försäljningsvärde av Volvo och Saab så att Ford och GM kan göra en bättre affär.

Är visserligen inte helt uppdaterad med hur många arbetstillfällen som eventuellt skulle ryka i Sverige om Saab och Volvo lägger ner all tillverkning i här… men å andra sidan tror jag att 28 miljarder skulle göra underverk för statusen på våra landsvägar, upprustningen av nedslitna skolor och strategisk storsatsning nu i lågkonjunkturen för att ”bädda för” nästkommande högkonjunktur. Då har vi försprång och beredda på ökad efterfråga osv. Vill givetvis inte att du ska tro att jag är hjärtlös – för jag tycker lika illa om eventuella uppsägningar inom Volvo och Saab som när Ericsson sa upp 6000 personer för några år sedan. Att driva företag är ett riskfyllt projekt. Se bara hur det gick för Facit som vägrade marknadsanpassas i tid.

Är det inte tillräckligt viktigt att satsa på infrastrukturen för framtiden så kan jag tycka att 28 miljarder skulle göra sig bättre som kreditgaranti för renodlade svenska företag för att undvika konkurser och uppsägningar. För att värna om jobben och forskning på produktutveckling.

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Ergo Sum, Uppsnappat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför tar ni våra pengar?

 1. Bengan skriver:

  Varför ska amerikanska senaten godkänna ekonomiskt bidrag till svenskt näringsliv? De godkänner ju inte ens stöd till sin egen bilindustri.
  Vilket gör att det svenska stödet till Ford och General Motors är unikt.

  Gilla

 2. Jonas skriver:

  Gott nytt år, Susanne! Hoppas du får inspiration till många blogginlägg 2009. Kram Jonas

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s