Obama

Redan i januari i år påstod jag att Obama skulle vinna, och det gjorde han. Jag hade 50 % chans till rätt ”prognos” – eller också har jag, omedvetandes, en skärpt politisk analytiker inneboende. Bedöm själv. 

Jag vet lika lite nu om Obamas politik i detalj, som när jag skrev förra inlägget, men jag tror att det här blir bra för USA.  Vilket betyder att det blir bra för omvärlden, dvs oss också. För jag har en känsla av att Obama är mer intresserad av inrikespolitik än utrikespolitik, och det i sin tur kan ju leda till färre amerikanska näsor i blöt för andra länder räkning. På både gott och ont. För USA själva är det nog mest positivt, så att de kan börja återupprätta sitt skamfilade rykte på grund av sitt självpåtagna världsamvete och dess konsekvenser.

Att Obama är ”svart” (trots att hans mamma är ”vit”) är också bra tror jag. Även om han inte är uppväxt i en sliten husvagn i ett område med 70 % arbetslöshet, så har han vuxit upp med en ensamstående mamma. Det gör att han har upplevt och fått känna på det som är mångas normala vardag.

Att han är nästan hälften så gammal som McCain är bara bra. Då är förutsättningarna att han sitter hela mandatperioden ut något bättre. För några år sedan hörde jag något som jag inte har kollat sanningshalten i. Av någon anledning blir var 4:e president skjuten, om man räknar från Abraham Lincolns tid. Visserligen utsattes Harry S Truman för mordförsök och JFK blev skjuten liksom Ronald Reagan… förhoppningsvis betyder det inte annat än att det rent statistiskt är hälsovådligt att vara president.

Det kan inte vara lätt att ta över presidentposten i en lågkonjunktur med finansiella krascher hit och dit. Nu har Obama tack och lov inte Lars Ohly i sin närhet – som på bästa sändningstid påstod att det är Reinfeldts fel att Sveriges finanser inte är vad de borde vara. Det är förmätet att tillskriva Reinfeldt så mycket inflytande. Är det Reinfeldts fel också att en finanshaj för många år sedan ”lekte” med svenska kronan så att växelkursen rasade? Nu har säkert Sverige inte patent på snillen i ekonomiska analyser – Ohlys motsvarighet finns nog i USA också. Det är bara att hoppas att Obama och hans stab har en rejäl konkret handlingsplan för hur de ska förkorta och lindra lågkonjunkturen. För hur man än vrider och vänder på det så påverkas omvärlden av det som händer på den amerikanska marknaden. På både gott och ont.

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Ergo Sum, Uppsnappat och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s