H2O

Läste en artikel som Mattias Göransson har skrivit i tidningen Seasons.

Enligt amerikanska Earth Policy Insitute köper vi vatten på flaska för 750 miljarder kronor varje år. VARJE ÅR!Det är tre gånger så mycket som det skulle kosta att förse den fattiga delen av världen med rent kranvatten till 2015! Hur många dör i diarée i onödan egentligen?

Tillverkningen av Petflaskor drar lika mycket olja per år som 100.000 bilar – då är inte oljan för transport av flaskorna medräknad. Hur många liter drar en tankbåt?

Helgalet, eller hur? För att inte tala om hur mycket mer det kostar för konsumenten. Vatten på flaska är mellan 250 – 10.000 gånger dyrare än vanligt kranvatten. Och i vissa fall innehåller de föroreningar, t ex Fijivatten har uppmätt 6,31 mikrogram arsenik per liter. Fräscht. 

Visst är det så att vissa människor behöver markera att de har gott ställt. Kör till exempel aldrig in den svindyra bilen i garaget för att den måste synas på garageuppfarten. Nu när många – framförallt unga flickor – springer omkring med en vattenflaska i högsta hugg – är det viktigt att det står Evian på flaskan eller duger det med en urdiskad Merflaska? Hur många av dessa drabbas av inkontinens senare för att njurarna är belastade konstant?

Det var inte så länge sedan som vattenfestivalen i Stockholm hamnade med skägget i brevlådan när det blev klart att arrangören importerade dricksvatten på flaska. Bara för att fira hur rent vatten Stockholm har! Tragiskt eller komiskt? Bedöm själv.

Gör som Haväng. Tappa upp kranvatten på flaska och sätt på egen etikett. Bli klimatsmart du med. Bojkotta vatten i butelj!

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Ergo Sum och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till H2O

  1. annapanna51 skriver:

    Jag var mycket fundersam över SJ:s miljöpolicy en period, de införde petflaskor på tågen istället för de små tetrorna. Senast jag åkte var tetrorna tillbaka, men jag vet inte om de ändrat sig eller om det var tillfälligt. Jag menar, hur många petflaskor blir det inte som ska transporteras omkring på tågen? Mycket märkligt.

    Gilla

  2. barbakvinna skriver:

    Jag har till och med en flaska på jobbet som jag fyller på med kolsyrat vatten från maskin…

    Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s