Sila mygg och svälja kameler?

Hörde på nyheterna i morse att IF Metall inte vill verka för att höja kvinnolönerna. De har nog inte så många kvinnor som medlemmar, och jag tycker det är sorgligt att det ska ta den vändningen. Jag som trodde att facket jobbade för jämställdhet och rättvisa löner.

Kära facket – här har ni någon att slåss för. Han tjänar 7,50 i timmen. Legalt, i Sverige 2008. Skäms ni inte? När ni lagt så mycket krut på att illegalisera utländsk arbetskraft som är billigare än svensk.

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Uppsnappat, Vansinne och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sila mygg och svälja kameler?

 1. Per Torvang skriver:

  Facket!

  Tyvärr så har detta blivit nästan ett skyttegravs krig mellan Kommunal och IfMetall då IfMetall vägrar ha kvinno potter.

  Problemet ligger hos Kommunal som under alla tider gått med på att arbetsgivarna betalat olika löner för samma jobb, bara att gämföra ex manlig och kvinlig skolvaktmästare jag pratat med så skilde det 1500:-. Du kan även gämföra lärare m.m. som har olika lön fast de borde ha samma, samma jobb och samma ansvar borde vara = samma lön!

  Innom IfMetall så är det på de flästa större arbetsplatserna samma grundlön för män och kvinnor och sedan kan tillägen variera beroende på hur tunga eller kvalifiserade jobben är och hur flexibel du är som person!

  Jag var på en tvärfacklig kurs med deltagare från IfMetall och Kommunal, tyvärr så gick det inte att föra en vättig diskusion med de från kommunal den första dagen då de bara hakade upp sig på att IfMetall inte gick med på kvinno potter. Tillslut var det en 20 årig tjej från IfMetall som sa åt de från Kommunal att i stort sätt hålla käften för de var på henne hela tiden att hon skulle juh hålla med dem för att få lika lön som sina manliga kolegor, problemet var det att hon hadde juh redan lika lön som sinna manliga kolegor på sin arbetsplats för hon var juh med i IFMetall!

  Som svar på din andra fråga så är det tyvärr inte facket som ska ha kängan här utan Österåkers kommun som utnytjar en Cp-skadad person på det här sättet!
  Det är Kommunal som borde reagerat först och främst att man i kommunen utnytjar folk som behöver bara något att göra på detta sätt, kommunen borde i alla fall se till att han får bättre betala så att han kan betala färd tjänst och få några kronor över.

  Men detta är också en efter dyning av att vi fick en ny regering och kanske en del av vad vår förra regering gjort. Titta bara på Samhall som har gått från att vara ett arbete för de med nedsatt arbetsförmåga utan vinst behov till att vara ett bemannings och städ bolag som skall drivas med vinst och där du inte platsar om du inte är fullt arbetsför.

  Gilla

 2. susannejohansson skriver:

  Hej Per och välkommen hit!

  Jag kan faktiskt inte se sambandet mellan regeringen och att en kille får jobba för 7,50 i timmen.

  Byggnads motsatte sig lettiska byggnadsarbetare på svenska arbetsmarknaden. IF Metall är uppenbart inte intresserade av kvinnolöner.

  Av det drar jag slutsatsen att facken inte alls vill arbeta för jämställdhet och rättvisa löner, utan bara ser till sig själva.

  Om inte något fack är intresserad av Patric och hans arbetsvillkor tycker jag definitivt att facket har spelat ut sin roll. För om inte facket ska stå på de svagas sida – vem gör det då?

  Gilla

 3. Jonas skriver:

  ”Hörde på nyheterna i morse att IF Metall inte vill verka för att höja kvinnolönerna.”
  Du har alldeles rätt, Metall vill inte ha något som kallas för ”kvinnolöner”. Dom vill ha individuell lönesättning som inte tar i beaktning ditt kön, d.v.s. jämställda löner.

  Det du är ute efter är att man ska beakta könet innan man tar ett beslut om vilken lön man ska ha. Hur jämställt är det?

  Vart får du det ifrån, att Metall inte vill ha jämlik lönesättning? Vet du hur löneläget ser ut i Metall, tjänar kvinnor mindre än män med avseende taget till arbetsvillkor, uppgifter, ansvar, etc.? Kanske Metall redan är jämställt och därför inte ser behovet av att påtvingas ”kvinnolöner”?

  Gilla

 4. Daniel skriver:

  Vill bara förtydliga IF-Metalls anledningar till skrotade så kallad ”kvinnopotter”.

  Inom IF-M är grundlönen densamma för män och kvinnor där kollektivavtal finns. Det IF-M vill göra (precis som i förra avtalsrörelsen) är att satsa på låglönejobben. Ta Berendsen Textil Ab i Eskilstuna som exempel. Där är övervägande delen av de anställda kvinnor, med en väldigt dålig lön. IF-M:s hårda satsning för höjda lägsta löner resulterade i knappt 2000kr mer (oavsett man eller kvinna) per anställd och månad efter dom 2 första åren i avtalet.

  Vi anser det viktigare att få upp dom lägsta lönerna (där redan många kvinnor finns med i bilden) istället för att enbart satsa på att jämna ut lönerna mellan man å kvinna genom att ge kvinnor mer ökning. IF-Metall har redan jämställda löner så dom har ingen anledning att bränna sitt krut på den frågan.

  Jämställda löner är en självklarhet…så varför kasta skit på IF-M som redan infört det?

  Tack för mig!

  /Daniel Lundqvist, Fackombud på Volvo CE Eskilstuna

  Gilla

 5. Mindlight skriver:

  Hej Susanne,
  Snubblade in från Aftonbladet till din blog och efter att ha läst ditt resonemang så vill jag bara tillägga följande:

  I Sverige har vi något som heter ”den svenska modellen” vilket är, till skillnad från andra europeiska länder där politiker bestämmer lägstalöner etc, en modell där arbetsgivare och arbetstagare tillsammans kommer överrens om lägstanivån på framtida löneökningar och andra saker som rör din och min anställning.
  Svensk lagstiftning saknar alltså direkta definitioner på lägstalön och en del annat så i Sverige får du (enligt gällande lagstiftning), till skillnad från andra länder, arbeta för 0 kr per timme som anställd.
  Helt lagligt.
  Kollektivavtalet är alltså miniminivåer som branschen (arbetsgivare och arbetstagare) kommit överrens om.
  En arbetsgivare som inte är kollektivavtalsansluten och som dundrar in med lågavlönade lettiska arbetare konkurrerar på svensk marknad på ett sätt som det inte är avsett att vara möjligt.

  Varför har vi kollektivavtal och inte allt satt i sten av Göran Persson m fl (som vi vet är experter på arbetsmarknadspolitik och som du och jag jättegärna lutar vår löneutveckling mot…INTE) då?
  Jo, för det blir en dynamik i kollektivavtal som du inte får med rigid lagstiftning.
  Du kan t ex förhandla bort din övertidsersättning och i gengäld få en veckas extra semester per år.

  Men nej, utländska entrepenörer bör inte få skita i kollektivavtal för att sedan utnyttja att vår lagstiftning inte har lägsta lön etc.
  Det är fel.
  Inte bara mot de som jobbar i branschen som får se fram emot lönernivåer som rasar utan även för konkurrerande svenska företag som skött sig och har tecknat kollektivavtal.
  Så när byggnads kräver kollektivavtal så kräver de alltså att de stackarna från Lettland, som inte har ett skit att sätta emot sin arbetsgivare men väl har samma omkostnader som vilken annan svensk när de är här, minst ska få samma lägstalöner som gäller för alla andra byggare.
  DET tycker jag är juste. Och de där lettiska arbetarna var inte ens medlemmar i facket och så ställer facket upp för dem ändå! Kan inte bli bättre.

  När du sedan blandar in kommunens vårdåtgärder i debatten blir det lite hetare stämning.
  Jag vet inte vad du har emot facket men för att Patric ska få hjälp med sin lönenivå måste han för det första vara medlem i facket. Är han det? Ingenstans står det något om det i artikeln du hänvisar till.
  Sedan borde han även ha en anställning, vilket han troligtvis inte har i vanlig bemärkelse.
  Troligtvis för att jag kan lova dig att kommunal hade gett kommunen en rejäl pungspark då de uppenbarligen gar rakt emot gällande kollektivavtal… DÅ kan du ge dig fan på att det skulle ha blivit fyrverkerier.

  Men avslutningsvis vill jag tipsa dig om hur du, som faktiskt bryr dig om Patrics situation och inte bara sitter på nätet, läser och skriver, och använder honom som ett slagträ mot diverse vardagsfiender, gör något åt situationen.

  Skriv ett vykort till Åkersbergas kommun, det kostar dig MAX 15kr, och förklara hur fel det är att han går back på att arbeta.
  Samlar du ihop fler personer från denna bloggen och andra ställen och som skickar vykort så kommer ni få gehör hos politikerna.

  Men att sitta på internet och bjäbba är ingen hit…

  Ps. Angående ditt raljerande över de mulliga mansgrisarna i metall:
  ”Tyvärr har det blivit så att kvinnor ofta får mindre kvalificerade arbeten, säger han. De får ofta arbeta hårt och blir utslitna. Men vid en objektiv värdering handlar det om mindre kvalificerade uppgifter som är lägre värderade. IF Metall vill i stället att kvinnor ska få större möjlighet till kompetensutveckling och att familjelivet ska bli mer jämställt. ”
  Ja, varför inte få tjejer att skita i att utbilda sig till lågvärderade yrken och satsa på yrken som ger större intellektuella utmaningar, mer cash och mindre förslitningar? Tillgång och efterfrågan, någon? 🙂

  Gilla

 6. susannejohansson skriver:

  Hej Daniel och Mindlight och välkomna hit!

  Jag ogillar facket så länge de:

  1) Bara är intresserade genomföra gemensamma aktioner såsom sympatiåtgärder för annan facklig organisation när de själva kan gå i strejk.

  Varför inte göra gemensam sak åt låglöneträsket? Det är bra om IF Metall inte längre har sk kvinnolöner – men innebär det att man inte kan/ska vara solidarisk med andra som inte kommit lika långt? Det är möjligt att den åsikten kan räknas som att kasta skit…

  2) Silar mygg och sväljer kameler. Ser faktiskt inte någon skillnad på en lettisk byggnadsarbetare som inte är kollektivansluten och Patric. Varför ska det ena vara tillåtet och inte det andra?

  3) De kan tvinga en restaurang i Göteborg att stänga, medan de själva käkar julbord på en restaurang som saknar kollektivavtal.

  Och Mindlight: Jag har inte raljerat över mansgrisar – det har du själv tolkat in någonstans i så fall. Skulle snarare påstå att du själv raljerar över kvinnors ointresse av utbildning – och det du skrivit är så dumt att jag inte ens kommenterar.

  Visst, kommunala vårdåtgärder är en helt annan diskussion, och i det här fallet när de tar med ena handen och ger med andra, tycker jag att det är obegripligt att det förekommer i Sverige 2008.

  Åkerberga kommun är sannolikt huvudman för färdtjänsten och för mig som skattebetalare är det märkligt att någon ska först sköta utbetalningen av ”lönebidraget” medan en annan tjänsteman sitter och fakturerar resorna. Inte optimal användning av gemensamma resurser.

  Som sagt, det är en helt annan diskussion – men likväl – sorgligt att någon ska få 7,50 i timmen 2008. Hade det varit möjligt om Patric varit frisk, 19 år gammal och jobbat extra på ett café?

  Gilla

 7. Krastavac skriver:

  ”Hörde på nyheterna i morse att IF Metall inte vill verka för att höja kvinnolönerna. De har nog inte så många kvinnor som medlemmar”

  Fast nu är det ju så att IF Metall är det största kvinnoförbundet inom LO, efter Kommunal, så det argumentet håller ju inte.
  Jag är är lagerarbetare och medlem i IF-M, men har tidigare jobbat inom barnsomsorgen.

  Det är viktigt att understryka att IF Metall hela tiden säger att de vill höga de lägsta lönerna, oavsett om det är män eller kvinnor som har dom. Det låter mer jämlikt än att ”bara” höja kvinnornas löner. Som manlig barnskötare så fick jag också väldigt låg lön, precis som mina lika unga kvinnliga arbetskamrater.

  Men egentligen så är ju hela kvinnopottstrategin felvänd. Varför ska någon stå tillbaka till förmån för någon annan? Jämlikhet genom att vi alla är lika fattiga låter ju ganska dumt.

  Lösningen är enkel. Kommunal ställer mänskliga lönekrav (till skillnad från ”rimliga krav” som alltid är för låga och knappt räcker till att hålla takt med inflationen) och när arbetsgivarna totaldissar kraven så går hela förbundet ut i strejk (och med RIKTIGA strejkgeneraler som inte mesar som förra gången). IF Metall hotar sen att gå ut i sympatistrejk. Först i de statligt ägda bolagen och verken och sen inom den privata sektorn om det inte hjälper.
  Andra LO-förbund gör samma sak och voilá!
  Alla männen och kvinnornas anställda inom kommun och landsting har fått högre lön, vilket i sin tur leder till en bättre fungerande välfärd åt alla.

  Gilla

 8. susannejohansson skriver:

  Hej Krastavac och välkommen hit.

  Din lösning är nog det mest konkreta och kloka jag har hört någon facklig medlem säga på 5 år.

  Go for it! LO-borgen nästa, lr? 😉

  Gilla

 9. Krastavac skriver:

  Tack! Det är egentligen bara sunt förnuft.
  Men jag tror inte LO-borgen är intresserad av oss unga nytänkande fackmedlemmar. Men det är väl egentligen hela problemet.
  Medan topparna sitter och ojjar sig över att de dumma ungdomarna inte går med i facket så står vi som gått med och skriker om hur lätt det är att få upp organisationsgraden till närmare 100%

  De grupper LO inte representerar och tar strid för (ungdomar, osäkert anställda, papperslösa osv) kommer givetvis inte gå med i facket bara för att.
  Det var bara några år sedan Anja Lundby-Wedin varnade för att en låglönemarknad ”skulle kunna komma att skapas” i och med det stora ökningen av osäkra anställnignar osv. Redan då ropade vi; ”hallå! Den marknanden är redan här! Hjälp”

  Nu när står klart att de breda lagret 80-talister kan räkna sina fasta anställningar på en hand så säger däremot LO och Anja ingenting. Vad är de så rädda för?
  Kanske att facket SKA börja kämpa för, och därför locka till, sig ungdomar och att en majoritet av dom har liknande lösningar som jag.

  🙂

  Gilla

 10. Ping: En lagerarbetares funderingar « Vardagspussel

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s