Var tog respekten vägen?

Nu har det blossat upp i Danmark igen. Med nya teckningar på den muslimske profeten Muhammed. Är det vettigt?

Bara för att i ”åsiktsfrihetens namn” visa att man inte tolererar att mord planerats på konstnärerna  som ritat nidbilderna. Den svenske konstnären Lars Vilks ligger också på en dödslista någonstans för sin teckning i Nerikes Allehanda på Muhammed som rondellhund. 

Det är väl så att konsekvenserna av den första publiceringen har fått så mycket uppmärksamhet, att de danska tidningarna tycker att det finns ett så kallat ”allmänhetens intresse” att publicera fler och sälja fler tidningar? Krasst tycker jag.

Danskarna tigger om bråk. Missförstå mig inte! Jag är FÖR det fria – både talade och tryckta – så länge det inte blir personliga angrepp som jag avskyr som pesten. Jag är också för ÖMSESIDIG RESPEKT. Oavsett hudfärg, tro, ålder, yrkeskategori – you name it.

För vill man att terrorister (som planerar morden) och de som håller med terroristerna (fast inte gör något) ska visa respekt för åsiktsfrihet och tryckfrihet borde man i rimlighetens namn visa respekt tillbaka. Och inte publicera bilderna för en masspublik. Låt konstnärerna hänga ut sina åsiktsfria teckningar i ett galleri istället. Eller be dem rita åsiktsfria teckningar om konsekvenserna från förra gången.

Respekt är inget man får, tar eller kan kräva. Respekt är något man förtjänar!

Crea Diem! / Susanne

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Vansinne och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Var tog respekten vägen?

 1. leffe45 skriver:

  Betänk också följande.
  Rätten att uttrycka socialt acceptabla åsikter behöver sällan försvaras, men rätten att även uttrycka de oacceptabla åsikterna utgör sannerligen lackmustestet på ett samhälles tolerans mot avvikande.
  Ibland motiveras inskränkningar i yttrandefriheten med att människor blir kränkta av åsikter och uttryck.

  Bara för man har en religiös urkund betyder det inte att man har speciella rättigheter som inte andra har.

  Gilla

 2. susannejohansson skriver:

  Hej Leffe och välkommen hit!
  Jag betänker… och följdfrågan blir:
  Vem bedömmer vilka åsikter som är acceptabla eller inte? Det handlar inte om yttrandefriheten egentligen som jag ser det. Det handlar om ren medmänsklighet. Ska det vara så svårt att ta hänsyn och vara snäll?

  Om det handlar om yttrandefrihet kan vi i förlängningen också acceptera okvädningsord på skolgården och i klassrummet om vem som helst ska få säga precis vad som helst. Då kan vi stryka ordet mobbing ur SAOL när vi ändå håller på.

  Önskar dig och andra läsare en trevlig lördagkväll!

  Gilla

 3. leffe45 skriver:

  Så att vara snäll och ta hänsyn är att inte kritisera det man ogillar? Och det ena tar ut det andra? Om jag kritisera t.ex islam så betyder det att jag godtar mobbning i skolan. Är det så du menar så hänger jag inte med i ditt sätt att se.

  Jag bedömer mina åsikter som acceptabla, kan inte veta hur varje individ reagerar på min kritik. Är du extrimist åt något håll tål du ingen kritik mot ditt sätt att vara, kostar de på sig att visa hänsyn och vara snälla? Och vad säger att de som KRITISERAR något skall visa MER hänsyn än dem som får ta emot kritik?

  Nu åker jag snart till vårt kära grannland Norge och jobbar så ha en trevlig vecka.

  Gilla

 4. susannejohansson skriver:

  Missförstå mig rätt.

  Självklart har var och en rätt att säga sin åsikt. Vi lever i en demokrati. Jag hävdar inte att man ska låta bli att kritisera bara för att vara snäll. MEN det går att kritisera på olika sätt.

  Tycker bara att debatten blivit snedvriden när man kräver att t ex islamister ska respektera oss och vår kultur när vi inte visar samma respekt tillbaka.

  Jag drog det till sin spets (kanske ett dåligt exempel, men, men) bara för att jämföra. Vi tycker INTE att okvädningsord mot barn är ok, men på något vis tillåter vi mer när det gäller islamister. Och sedan försvarar vår oförskämdhet genom att gömma oss bakom rätten att uttrycka våra åsikter.

  Man kan definitivt ha synpunkter på koranen och hur den beskriver att en kvinnas ord är värt hälften av en mans OCH vara emot mobbing.

  Tycker att båda parter är ganska lika egentligen. När argumenten tar slut, gömmer sig ”västvärlden” bakom yttrandefrihetens paragrafer och islamisterna försvarar sig med ”är du rasist, eller?”

  Go tur till Norge!

  Gilla

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s